BLOG

advies over cloud met leestijd 4 minuten

4 kenmerken voor de juiste Managed Service Provider (MSP)

O

rganisaties kiezen voor een (Cloud) Managed Service Provider (MSP) omdat deze de kennis en expertise heeft die in een organisatie ontbreekt. Dat is ook niet gek, want de technologie verandert snel. De effecten op organisaties zijn groot, want IT is vaak geen core business. Daarom geven wij de 4 belangrijke kenmerken die helpen bij het vinden van de juiste MSP.

Af- of Onafhankelijke MSP

Een MSP die zich richt op één cloud provider heeft voor jouw organisatie een voordeel ten opzichte van een MSP zonder partnerstatus. Verschillende MSP’s geven aan dat ze vaardig zijn met alle cloudplatformen zoals van Microsoft, Amazon en Google. Het komt zelfs voor dat zo’n organisatie bij geen van deze providers een partner status heeft. Voordat een provider een MSP als partner ziet moeten er verschillende checklists, referenties en toetsingen worden doorlopen. Ook zijn accreditaties een onderdeel om in aanmerking te komen.

Overigens kan een MSP ook een eigen cloud provider zijn, deze partij heeft de voorkeur boven een MSP die slechts één enkele partnerstatus heeft. Jouw data staat daar namelijk veiliger omdat het aantoonbaar is waar je data is opgeslagen. Ons advies is om de omgeving te laten toetsen op veiligheid, immers heeft deze organisatie niets te verbergen als het zijn zaken op orde heeft. Zo is Cloudiction een eigen cloud provider, maar hebben wij ook een partner status bij Microsoft, Amazon en Google.

Transformatie van werkprocessen

Accreditaties zijn ook voor jouw organisatie van belang, deze geven aan hoe de organisatie wordt beoordeeld. De processen van een MSP moeten perfect in orde zijn zoals van patchmanagement tot incidentmanagement. Automatiseren kan tot ver in de organisatie worden doorgevoerd. Je wilt namelijk niet betalen voor een MSP die handmatig back-ups controleert van systemen. Naast de hoge kans op menselijke fouten, is het een manier van werken die jou geen zekerheid geeft.

We komen bij nieuwe klanten nog steeds tegen dat updates en patches niet worden doorgevoerd. In een specifiek geval was dit 4,5 jaar lang niet gedaan. Monitoring tools houden dit, bij de juiste MSP, in de gaten en voert dit geautomatiseerd door. Naast de werkprocessen is de inzicht in tickets en kosten belangrijk. Je wilt vooraf weten waar je aan toe bent.

digitale werkplek

Doelstellingen vanuit MSP

Iedere organisatie heeft doelstellingen voor kostenbesparingen. Deze argumenten worden vaak gebruikt om IT uit te besteden. De juiste MSP heeft met jouw doelstellingen om de IT te verbeteren en kosten te reduceren. Verder lopen IT-kosten vaak uit de hand doordat bijvoorbeeld een test-omgeving voor lange tijd actief blijft. Het komt voor dat een organisatie 1 jaar lang deze omgeving betaalt, maar slechts 1 maand gebruikt. De juiste MSP wijst hierop om te helpen de kosten te drukken.

MSP is altijd maatwerk

Als je van een MSP uitsluitend een standaard service krijgt aangeboden, dan is dit een teken dat dit niet de juiste organisatie is. Jouw organisatie kan namelijk in hoge mate gelijk zijn aan bijvoorbeeld een concurrent, maar volledig gelijk ben je niet. Een MSP moet de dienst aanpassen aan jouw organisatie. En om kosten te besparen krijg je grotendeels een gestandaardiseerde service, dat is logisch.

DE CLOUD
ZIT IN ONS DNA.

BERICHT ONS VANDAAG