BLOG

5 belangrijke Office 365 valkuilen voor het mkb

I

s Office 365 de Cloud-oplossing die je moet kiezen? Deze vraag wordt vaak gesteld en wij beantwoorden deze, natuurlijk, graag. We zullen 5 redenen geven om Office 365 niet te kiezen. Ben je ook benieuwd naar de redenen? De kans dat ze invloed hebben op jouw keuze is groot!

Binnen Office 365 zijn er verschillende producten te koop en we kijken hierbij naar Office 365 Business Premium. Voor het gemak hebben we de prijslijst in combinatie met de diensten bijgevoegd. Een lijst die lastig te vinden is, maar veel onduidelijkheden wegneemt. Mocht er een vraag zijn op basis van de brochure, neem gerust contact op. De volledige brochure kan ook worden gedownload.

Valkuil 1: Office 365, anders dan anders

Microsoft heeft een reputatie en kan een groot publiek aanspreken met haar producten. Veel ondernemingen hebben al gekozen voor Office 365, maar past Office 365 ook bij jouw organisatie? Als jouw organisatie bestaat uit jongvolwassen dynamische gebruikers, dan past dit zeker. Wanneer je gebruikers hebt die wat ouder zijn, dan past dit juist niet. Workspace 365 is een totaal andere manier van werken omdat het gebaseerd is op het ‘web’. Op korte- en midden termijn heeft dit negatieve impact op de efficiëntie.

Valkuil 2: Snelheid van Office 365

Een veel gehoorde opmerking, of eigenlijk klacht, is de snelheid van Office 365. Het openen van programma’s is vele malen trager dan dat gebruikers gewend zijn van ‘lokaal’ werken of zoals van bijvoorbeeld een RDS. Voor kleine organisaties, van 1 tot 15 medewerkers, is dit meestal geen drempel omdat de prijs past bij het product. Ben je een organisatie met minimaal 50 medewerkers, dan gaat het voordeel in prijs ten koste van efficiëntie. Office 365 kan beter niet gekozen worden als je snel en zoals gewend bestanden wilt openen.

Valkuil 3: Office 365 flexibiliteit

Het krijgen van support op producten van Microsoft zoals Office 365 is moeizaam. Mocht je geen ervaring hebben, dan moet je het eigenlijk eens proberen: 0800 020 2546 of 020 203 5362. Je wordt doorverbonden met een callcenter in India. Opvallend is dat de medewerkers een goed Engels-niveau hebben. Het probleem hier is het niveau van de engineers, als het al engineers zijn. Er wordt gewerkt met een standaard script en als dit niet de oplossing is, dan kom je niet verder met de uitdaging. Als je beheer en de cloud gebruikt van een eigen ICT-leverancier hebt dan krijg je persoonlijk, warm en flexibel contact. Mocht de prioritising niet naar wens zijn, dan kan je deze gemakkelijk escaleren.

digitale werkplek

Valkuil 4: Data wordt in het buitenland opgeslagen

Microsoft heeft meerdere datacenters en ‘kernklantgegevens’ worden opgeslagen in de Europese Unie zoals Ierland, Frankrijk, Oostenrijk en Finland. Bij sommige applicaties worden ‘inactieve’ gegevens op andere locaties opgeslagen. Er is op de stellingen van Microsoft veel interpretatie mogelijk en het is onduidelijk waar jouw locatie daadwerkelijk staat opgeslagen. Wanneer zijn gegevens ‘inactief’ en waar worden deze opgeslagen? Microsoft meldt hier niets over en dat betekent dat het ook opgeslagen kan zijn van de Verenigde Staten tot India en van India tot Maleisië.

Valkuil 5: Synchronisatieproblemen met OneDrive

Bij het openen van bestanden online zit vaak een vertraging. Deze vertraging wordt veroorzaakt door de plaats waar jouw data is opgeslagen in Office 365, maar ook de internetsnelheid. Vaak wordt er door bedrijven gekozen om OneDrive te gebruiken om te synchroniseren. Deze synchronisatie kan door verschillende reden stoppen met werken. Het gevolg is dat je met de tablet, laptop, pc of ander device niet meer bij je bestanden of mappen komt. De oplossing is een herinstallatie, maar het kan om de paar weken voorkomen. Dit gaat ook ten koste van de efficiëntie.

Conclusie

Natuurlijk zijn niet alle valkuilen voor ieder bedrijf even bezwaarlijk. Maar in iedere situatie staat de gebruiker centraal bij Cloudiction. Daarom speelt productviteit een grote rol. Overigens is het simpel om Office 365 te testen. Zo kunt u alle genoemde valkuilen analyseren op impact voor de organisatie.

DE CLOUD
ZIT IN ONS DNA.