BLOG

Werken in de Cloud: Wat is dat en wat kan ik ermee?

I

n onze gesprekken bij klanten hebben we het vaak over de Cloud. We hebben er allemaal weleens over gehoord, maar toch merken wij dat het niet altijd even duidelijk is. Wat is dat dan de Cloud, wat kan ik er precies mee en hoe werkt dat dan?

Wat is de Cloud precies?

Het eerste dat je moet begrijpen over de Cloud is dat het geen fysiek iets is. De term Cloud staat gewoon voor internet, dat net als een wolk niet iets tastbaars is.
De Cloud is een reusachtig netwerk van servers overal ter wereld die aan elkaar gekoppeld zijn met ieder een eigen functie. Een server is bijvoorbeeld ontworpen voor het opslaan en beheren van gegevens, het uitvoeren van toepassingen of het leveren van content en services, zoals streaming video’s, e-mail, kantoorsoftware of sociale media.

Dus in plaats van dat je de bestanden en gegevens op je eigen computer hebt staan, open je deze via een internet verbinding op een van de servers in de Cloud. Dit kan altijd, op elke locatie en op ieder apparaat.

Wat is werken in de Cloud?

Werken in de Cloud betekent simpel gezegd dat je programma’s en gegevens op elke locatie en op ieder apparaat bereikbaar zijn. Waardoor je altijd en overal je werkzaamheden kan uitvoeren.

In wezen besteed je een gedeelte van je IT-oplossing uit aan een externe partij. Deze partij zorgt ervoor dat je via een eigen account eenvoudig bij je programma’s en gegevens kunt komen.

Wat zijn de voordelen van werken in de Cloud?

Vaak merken we dat de financiële reden de doorslag geeft om naar de Cloud te gaan. Vroeger moesten organisaties zelf de benodigde computerpower inschatten en vervolgens de eigen ‘dure’ hard- en software aanschaffen. Met het werken in de Cloud kunnen de harde schijven en de servers de deur uit. De benodigde computerpower in de Cloud is eenvoudig naar het aantal gebruikers aan te passen. Je betaalt alleen naar gebruik. Ook wordt er veel bespaard op de onderhoudscontracten, elektriciteit, koeling en het beherende IT-personeel.

Naast de financiële reden zijn er tal van voordelen om de Cloud in te gaan. Zo kunnen medewerkers al vanuit huis bij de bedrijfsgegevens en mocht je computer vastlopen of je woning in de brand vliegen, geen probleem. Je gegevens staan veilig in de Cloud.

Wat zijn de voordelen van werken in de Cloud?

Vaak merken we dat de financiële reden de doorslag geeft om naar de Cloud te gaan. Vroeger moesten organisaties zelf de benodigde computerpower inschatten en vervolgens de eigen ‘dure’ hard- en software aanschaffen. Met het werken in de Cloud kunnen de harde schijven en de servers de deur uit. De benodigde computerpower in de Cloud is eenvoudig naar het aantal gebruikers aan te passen. Je betaalt alleen naar gebruik. Ook wordt er veel bespaard op de onderhoudscontracten, elektriciteit, koeling en het beherende IT-personeel.

Naast de financiële reden zijn er tal van voordelen om de Cloud in te gaan. Zo kunnen medewerkers al vanuit huis bij de bedrijfsgegevens en mocht je computer vastlopen of je woning in de brand vliegen, geen probleem. Je gegevens staan veilig in de Cloud.

digitale werkplek

Zijn er ook nadelen aan de Cloud?

Nadelen zijn er ook, want geen internetverbinding betekent geen toegang tot je programma’s en gegevens.

IT-technische problemen zijn niet zelf meer op te lossen en dus heb je geen andere keus dan de hulp van je Cloud-leverancier in te roepen.

Daarnaast zijn er altijd zorgen over de veiligheid. Je vertrouwt er in wezen op dat een andere partij voor jou gegevens zorgt en dat zij hun datacenters en servers met de beste zorg onderhouden.

De nadelen klinken slecht… Wat nu?

Werken in de Cloud is een krachtig hulpmiddel, maar er zitten ook nadelen aan. Uiteindelijk merken wij toch dat het erop neerkomt met wie je de samenwerking aangaat. Kies niet enkel een leverancier, maar ga een samenwerking aan met een partij die goed bij jou aansluit, zodat je nooit de controle over je gegevens verliest. Een partner die dag en nacht voor je klaarstaat en voldoet aan de hoge eisen op het gebeid van beveiliging.

DE CLOUD
ZIT IN ONS DNA.