Server vs. cloud: Vervangt u de oude server of stapt u over naar werken in de cloud?

Maatwerk IT voor ieder bedrijf
Implementeren en beheren van ICT-oplossingen
Eigen gecertificeerde datacenters

Het is weer zover, uw IT-specialist vertelt u dat het tijd is voor de aanschaf van een nieuwe server waardoor u weer gaat nadenken over de mogelijkheden van werken in de cloud. Om de paar jaar ziet u namelijk hetzelfde scenario zich afspelen en zit u met de vraag ‘Is overstappen naar een werkplek in de cloud voordeliger, of gaan we toch weer de server vervangen?’. Het blijft een moeilijke beslissing die uw organisatie dagelijks zal beïnvloeden. We bekijken een aantal redenen waarom u voor het een of het ander kan gaan, maar vertellen u eerst meer over wat werken in de cloud is.

Wat is werken in de cloud?

Voor we de voordelen voor u opsommen, gaan we graag dieper in op de vraag ‘Wat is werken in de cloud?’. Werken in de cloud betekent dat uw gegevens en programma’s niet op uw eigen computer of server staan, maar online op een beveiligde locatie waar enkel u en uw werknemers toegang toe krijgen. Het antwoord op ‘wat is werken in de cloud’ komt dus neer op werken waar en wanneer u maar wilt. Want uw werkplek met al uw benodigdheden bevindt zich nu in de cloud, waar u op elke locatie en met ieder apparaat toegang tot krijgt.

MAAK VRIJBLIJVEND EEN AFSPRAAK
wifi beheer overal werken buiten laptop

Argumenten voor werken met een server in de cloud

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan werken met een server in de cloud. We sommen alvast enkele van de belangrijkste argumenten op:

  • Schaalbaar: De aanschaf van een server doet u meestal voor de aankomende vijf jaar. Het probleem hiervan is dat u van tevoren goed moet kunnen inschatten hoeveel computerkracht u over vijf jaar nodig heeft. Wanneer u kiest voor een werkplek in de cloud, betaalt u per gebruiker en kunt u maandelijks op- en afschalen. Dit betekent dat u precies gebruikt wat u nodig heeft en nooit te veel betaalt.
  • Risico: Een computerruimte in uw eigen pand voor de server loopt meer risico dan uw werkplek in de cloud, dat durven we gerust te stellen. Het ontwerp en alle voorzieningen van de cloud zijn erop gericht om zoveel mogelijk risico’s uit te sluiten; een doorsnee kantoorpand voorziet in hele andere behoeftes.
  • Technologie: Een goede cloud-leverancier investeert continu in zijn IT-infrastructuur, waardoor u zeker weet dat uw IT-oplossing altijd up-to-date en compatibel met uw software is.
  • Beheer: Eigen servers laat u beheren door uw IT-personeel of door een externe partij. Wanneer u in de cloud werkt, is het beheer inbegrepen in de prijs die u betaalt voor de cloudservice. U wordt hierin dus volledig ontzorgd.
  • Productiviteit: Wanneer u werkt in de cloud, kunnen uw medewerkers altijd en overal via bijvoorbeeld een laptop, tablet of smartphone aan de slag. Dat verhoogt het werkplezier en de productiviteit.

Wanneer een nieuwe server kopen in plaats van overstappen naar de cloud?

Hoe langer u de eigen servers in gebruik weet te houden, hoe financieel aantrekkelijker de aanschaf van een eigen server wordt. Met het werken in de cloud betaalt u maandelijks per gebruiker waardoor de aanschaf van een eigen server voor sommige organisaties voordeliger zal zijn. Daarnaast is de aanschaf van een eigen server een goede keuze wanneer u gebruikmaakt van speciale hardware of randapparatuur.

MAAK VRIJBLIJVEND EEN AFSPRAAK
netwerkbeheerder
wifi beheer overal werken buiten laptop

Het vonnis

Het vervangen van uw server lijkt in sommige gevallen de voordeligste keuze. Toch valt dat tegen wanneer u kijkt naar de extra kosten die u heeft gemaakt in de tijd dat de eigen server op kantoor stond. Denk aan de onderhoudskosten, het vervangen en uitbreiden van hardware, de garantieverlengingen en de kosten voor beveiliging en stroom. Kortom: wat was de ‘total cost of ownership’ en hoe verhoudt zich dat ten opzichte van de vaste maandelijkse kosten bij het werken in de Cloud? In een aantal specifieke situaties heeft de aanschaf van een eigen server de voorkeur. In alle andere gevallen zullen de voordelen van het werken in de cloud vaak de doorslag geven richting de cloud. In dat geval helpen we u bij Cloudiction uit Baarn graag om de overstap te maken naar de cloud! Wij bieden flexibele cloudoplossingen voor mkb’ers. Van een serveroplossing tot een complete werkplek in de cloud, bij ons kunt u terecht voor een gepaste oplossing. Heeft u vragen of bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan snel contact met ons op via 036 750 7000 of info@cloudiction.nl.

DE CLOUD
ZIT IN ONS DNA.

Neem contact op