BLOG

Cloud of on-premise?

E

en jaarlijkse, maandelijkse of misschien wel wekelijkse vraag: Investeren we in een lokale server (on-premise) of kiezen we voor een cloud-oplossing? Bedrijven kiezen steeds vaker voor een cloud-oplossing en daar zijn verschillende redenen voor. Een lokale server brengt verschillende uitdagingen met zich mee. Recent heeft een nieuwe klant aangegeven dat hun server kapot is gegaan door trillingen die vrijkomen bij het heien. De keuze klinkt vanzelfsprekend, maar is dat het ook?

Onderhoud en Updates

Zoals uit het eerder genoemde voorbeeld blijkt is dat een lokale server altijd een bepaalde zorg geeft. Deze zorg is er niet of anders bij een cloud-oplossing. Bij een on-premise situatie moet ieder jaar de infrastructuur verbeterd worden. Ook moet er software worden aangeschaft. De licenties voor de server lopen vaak 1 à 2 jaar en dit vraagt nieuwe investeringen. Ook gaat hardware kapot wat vaak hoge kosten met zich mee brengt. Omdat je meerdere jaren gebruik maakt van eens server wordt de kennis van het specifieke product ook moeilijker. Kosten van onderhoud stijgen naarmate de ouderdom van het product stijgt.

In een cloud-oplossing worden updates voor je gedaan en heb je geen onderhoud van een eigen server. Updates bij een server on-premise kunnen ook tot problemen leiden waar je zelf verantwoordelijk voor bent. Het grote voordeel van een cloud is dat je geen omkijken hebt naar onderhoud en updates.

Kosten

Vaak een reden voor bedrijven om te kiezen voor een cloud-omgeving is de transparantie en schaalbaarheid. Je betaalt naar gebruik, dit is ook de reden waarom een Cloud voordeliger is. Een eigen server wordt niet voor 100% benut en als dit wel zo is, dan kom je op korte termijn in de problemen. In een cloud-omgeving kan dit makkelijk opgeschaald worden zodat er geen investering nodig is. Als je volgende maand 5 of misschien wel 50 gebruikers meer nodig hebt, dat is dat geen probleem. Met een eigen server kom je in de knoop en zul je moeten investeren.

Het totale kostenplaatje van een server on-premise is groot. Je hebt maatwerk, software kosten, implementatie kosten, hardware kosten, IT-personeelskosten, trainingskosten, stroomkosten, onderhoudskosten en kosten wanneer systemen niet werken. Met een cloud heb je vóór het afsluiten van een abonnement inzicht in de jaarlijkse kosten. Je hoeft ook geen grote investering meer te doen, dit doet de cloud-provider. De enige investering is het migreren van de on-premise oplossing naar de cloud. Een goede cloud-provider kan dit in maximaal twee weken realiseren.

Schaalbaarheid

De server on-premise heeft een statische architectuur waar je moeilijk van af kunt wijken. Het investeren in bestaande hardware levert vaak slechts beperkte extra capaciteit en kent hoge kosten. Met een cloud-omgeving kan je op- en afschalen waardoor je precies betaalt voor wat je gebruikt. Je hebt ook geen schommelingen in snelheid omdat de cloud-server automatisch meer performance levert als het nodig is. De servers die gebruikt worden voor een cloud-omgeving zijn state-of-the-art machines die minimaal stroom verbruiken vergeleken van servers die on-premise worden gebruikt. Cloud-providers leveren een zeer hoge beschikbaarheid en deze beschikbaarheid van de cloud-omgeving kan vergroot worden naar 100% omdat er meerdere datacenters met elkaar verbonden worden. Mochten er problemen zijn met een datacenter door bijvoorbeeld een grootschalige storing, dan neemt een ander datacenter de processen over.

digitale werkplek

Beveiliging

Met AVG/GDPR is het beveiligen van je omgeving van levensbelang. Je hebt het idee dat eigen omgeving goed beveiligd is omdat je weet wie er toegang heeft op de server. Alleen dit staat niet gelijk aan veiligheid. Vaak weten organisaties niet wie echt toegang heeft tot bepaalde kritieke data. Een server die bijvoorbeeld op eigen locatie staat is ook fysiek gezien niet altijd voldoende beveiligd. Het inpluggen van een USB is zonder veel moeite mogelijk. Je kan op deze manier, gemakkelijk, kwaadwillige software installeren.

In een beveiligd datacenter is dit niet mogelijk. Servers zijn afgeschermd en de toegang wordt niet zomaar gegeven. Beveiliging staat op een zeer hoog niveau door middel van vinger- en oogscans, toegangspoorten en andere beveiligingen. Ook het hebben van de nieuwste updates is een prijzige aangelegenheid bij een server on-premise. Bij een cloud-provider wordt dit centraal geregeld over alle servers. Als een update om een reden niet gelukt is, dan wordt dit direct opgepakt door monitoringssystemen.

Kritieke bedrijfsapplicatie

Het komt voor dat bedrijven een bepaalde kritieke bedrijfsapplicatie hebben en daarom een server on-premise willen. Deze reden is begrijpelijk want als de applicatie niet werkt heb je een operationeel probleem. Er zijn cloud-providers die aangeven dat bijvoorbeeld een MS-DOS applicatie niet in de cloud kan draaien. Echter, dit kan wél! In de cloud kan de specifieke of kritieke applicaties worden geplaatst en benaderd worden vanaf elke plek in de wereld. Een ervaren cloud-provider weet waar potentiële risico’s zitten en weet de applicatie werkend te maken in de cloud.

De oplossing die past bij jouw organisatie

Wat het beste past bij de organisatie is niet altijd gelijk. Het overgrote deel van de organisatie is beter af met een cloud-oplossing. Met een cloud-oplossing bespaar je aantoonbaar geld. Klanten waarderen ons omdat we bij een organisatie met 100 werknemers een besparing van 47% hebben kunnen realiseren. Daarnaast kijken we ieder jaar mee hoe we de kosten kunnen verlagen. Er zijn verschillende mogelijkheden en het belangrijkste is dat jouw organisatie verder kan groeien. Ontzorgen van IT zorgt er in ieder geval voor dat je gericht aan het werk kunt met waar je écht goed in bent.

DE CLOUD
ZIT IN ONS DNA.