Nieuws

Distributed cloud. Een nieuw concept voor de Nederlandse markt.

advies & training

Cloud managed services / 2 min leestijd

Een relatief nieuw concept is de distributed cloud, maar wat houdt dat precies in en wat zijn hier de voordelen van voor uw organisatie? Dit nieuwe cloud model biedt alle services, die beschikbaar zijn in een traditioneel centraal datacenter, aan maar dan met meer voordelen. Ook zo benieuwd naar al deze voordelen, lees dan vooral verder!

Wat is distributed cloud?

Dit is het eerste cloud model dat de fysieke locatie, door de cloud geleverde service, als onderdeel van de definitie ziet. Daarom is de toepassing van cloud computing-technologie om data uit applicaties, die vanuit meerdere geografische locaties worden bediend, met elkaar te verbinden. Het uitbreiden van de online infrastructuur met als doel dat diensten vanuit de public cloud binnen handbereik zijn. Met deze cloud is het mogelijk verspreid data op te slaan.

Cloud providers gebruiken deze distributed cloud om een lagere latentie mogelijk te maken en betere prestaties aan afnemers te bieden. Dit zorgt voor een consistent controlevlak om de cloud infrastructuur van openbare naar privé cloud te beheren. Als resultaat is het consistent uitbreiden van de omgeving ook mogelijk. Daarom valt te concluderen dat de distributed cloud aanzienlijke verbeteringen in prestaties kan leveren als gevolg van het elimineren van latentieproblemen en het risico op storingen en inefficiënties verminderen. Het creëert een strategisch geplaatst “station” voor cloud computing, opslag en netwerk. Hierbij ligt de verantwoordelijkheid bij de openbare cloud provider en blijven de belangrijkste waarde proposities van productiviteit, innovatie en ondersteuning intact.

Distributed cloud vs. Edge computing

Met edge computing worden gegevens opgeslagen bij of op de plek van de gegevensbron, aan de edge van het netwerk. Tijdens overbelasting van het netwerk worden gegevens opgeslagen in de cloud. Maar hoe verschillen deze trends van elkaar? Bij distributed cloud bevinden activiteiten zich ook aan de rand van het netwerk, maar wordt er consistent vanuit de cloud geopereerd. Hierbij is de opslag en rekenkracht verspreid over het gehele netwerk. Daarentegen slaat Edge computing, zoals het voorbeeld hierboven, alleen vanuit specifieke situaties gegevens op in de cloud.

Toekomstperspectief

Naar verwachting zal de distributed cloud in twee fases worden geïmplementeerd. Fase één zal bestaan uit like-for-like hybride, waarbij zakelijke klanten distributed cloud stations zullen kopen. De eerste MKB-organisaties die de stap zullen maken, zullen in eerste instantie niet deze cloudvorm willen open stellen voor anderen. Met gevolg van een hybride variant door openbare cloud providers die overal de verantwoordelijkheid voor nemen.

Fase twee, de next-gen distributed cloud zal voornamelijk bestaan uit nutsbedrijven, universiteiten en stadsbesturen. Deze fase zal beginnen met het idee dat deze cloudvorm de basis vormt van de volgende generatie van cloud computing. Waarna deze uiteindelijk uitgroeit tot een cloud station die overal beschikbaar zal zijn, net als WiFi-hotspots.

Conclusie

Verschillende klanten geven aan dat de digitale werkplek via een distributed cloud echt een verandering heeft opgeleverd. Zo heeft een grote internationale bouworganisatie een veel hogere efficiëntie kunnen behalen. Kortom de data staat dichterbij de gebruikers en daarom zijn de lantentieproblemen van public clouds als sneeuw voor de zon verdwenen.