Blog

Server vs cloud: Server vervangen of cloud?

Advies & Training

Cloud advisory / 4 min leestijd

Het is weer zover, de ict-man vertelt dat het weer tijd is voor de aanschaf van een nieuwe server. Om de paar jaar zien we hetzelfde scenario zich afspelen en zit je met de vraag ‘weer de server vervangen of toch maar naar de Cloud’. Het blijft een moeilijke beslissing die je organisatie dagelijks zal beïnvloeden. We bekijken een aantal reden waarom je voor het een of het ander kan gaan.

Argumenten voor de Cloud:

Schaalbaar – De aanschaf van een server doe je meestal voor de aankomende 5 jaar. Het probleem hiervan is dat je van tevoren goed moet kunnen inschatten hoeveel computerkracht je over 5 jaar nodig hebt. Wanneer je in de Cloud werkt betaal je per gebruiker en kan je maandelijks op- en afschalen. Zo betaal je precies naar gebruik. Niet meer en niet minder.Risico
– Een computerruimte in je eigen pand loopt meer risico dan in de Cloud, dat durven we gerust te stellen. Het ontwerp en alle voorzieningen van de Cloud zijn erop gericht om zoveel mogelijk risico’s uit te sluiten; een doorsnee kantoorpand voorziet in hele andere behoeftes.Technologie
– Een goede Cloud-leverancier investeert continu in zijn IT-infrastructuur, waardoor je zeker weet dat je IT-oplossing altijd up-to-date en compatibel met je software is.Beheer
– Eigen servers laat je beheren door je IT-personeel of door een externe partij. Wanneer je in de Cloud werkt is het beheer inbegrepen.Productiviteit
– Wanneer je werkt in de Cloud kunnen je medewerkers altijd en overal via bijvoorbeeld een laptop, tablet of smartphone aan de slag, wat het werkplezier en de productiviteit vergroot.

Wanneer een nieuwe server kopen?

Hoe langer je de eigen servers in gebruik weet te houden, hoe financieel aantrekkelijker de aanschaf van een eigen server wordt. Met het werken in de Cloud betaal je maandelijks per gebruiker waardoor de aanschaf van een eigen server voor sommige organisaties voordeliger zal zijn.

Daarnaast is de aanschaf van een eigen server een goede keuze wanneer je gebruik maakt van speciale hardware of randapparatuur, wanneer je alles liever zoveel mogelijk in eigen beheer houdt of wanneer je te maken hebt met speciale wet- en regelgeving die niet bij het werken in de Cloud aansluit.

Het vonnis

Het vervangen van je server lijkt in sommige gevallen de voordeligste keuze, maar kijk ook eens naar de extra kosten die er waren in de tijd dat de eigen server op kantoor stond. Denk aan de onderhoudskosten, het vervangen en uitbreiden van hardware, de garantieverlengingen en de kosten voor beveiliging en stroom. Kortom wat was de ‘total cost of ownership’ en hoe verhoudt zich dat ten opzichte van de vaste maandelijkse kosten bij het werken in de Cloud.

In een aantal specifieke situaties heeft de aanschaf van een eigen server de voorkeur. In alle andere gevallen zullen de voordelen van het werken in de Cloud vaak de doorslag geven richting de Cloud.